Wolfs~Pigeons........ passie voor duiven

Rechtstreeks en zuiver * Leo Heremans * Bert Berends *
Maurice Hasendonckx * Gaston v/d Wouwer * Geenen~Peters * Schaerlaeckens / Bosua * Winkens~Rothenburg-Itteren

Het moderne duivenspel

 In de hedendaagse duivensport ziet men steeds meer een verschuiving van het klassieke weduwschap en het vroegere nestspel naar het totale en dubbele weduwschap. Om meer rendement uit de vliegploeg te kunnen halen en ook de duivinnen aan de tand te voelen, gaat ook de combinatie J & M Wolfs mee met deze tendens. Gezien de eerste resultaten van de weduwduivinnen in 2009 heeft men voor het komende seizoen goede verwachtingen. Realisme is echter op zijn plaats, indien blijkt dat het systeem voor een bepaalde duif niet werkt of de prestatie onvoldoende is zal de minst presterende partner thuis blijven, dit systeem wordt onder andere met succes toegepast door de welbekende combinatie Geenen-Peters uit Maastricht, de winnaars van nationaal Blois 2007.

Ook de verduisterings-en verlichtings methode wordt door de combinatie toegepast, tijdens de natoer werden voor het eerst de speciale daglichtlampen gebruikt welke een volspectrum licht uitstralen en tevens een luchtzuiverende werking hebben. De eerste bevindingen zijn positief, de lampen geven een sterk maar toch 'rustig' licht af en de prestaties op de natoervluchten waren zeer bevredigend. Het was vooral opvallend dat de jonge duiven minder last kregen van het zogenaamde vliesje tijdens het gebruik van de nieuwe lampen. Voor verdere info over deze lampen klik op de volgende link :

http://www.gezondelamp.nl/?a_aid=5c02e809

 

spelmethode oude duiven programma-vluchten

Sinds 2009 wordt er door de combinatie het totale weduwschap gespeeld met de oude duiven, zowel de doffers als de duivinnen gaan beiden mee op de wedvluchten. In 2010 heeft men 12 koppels ter beschikking voor deze spelmethode. De oudere weduwnaars zullen in 2010 allemaal een tweede duivin ter beschikking krijgen, dit om de thuiskomende doffers optimaal te kunnen opvangen en de motivatie van deze doffers te behouden. De combinatie is van mening dat er niets gaat boven een vurige verwelkoming bij thuiskomst !

Voor de eenjaarse - en tweejaarse duiven zal de nadruk komen te liggen op de eendaagse NPO vluchten van de afdeling en de nationale NPO vluchten. De wat oudere weduwnaars zullen voornamenlijk ingezet worden op de provinciale midfondvluchten. Het spreekt voor zich dat getracht zal worden om de weduwduivinnen, mits hun conditie dit toelaat, elke week in te korven om het vliegritme goed erin te houden.

De duiven worden in het begin van het seizoen kortdurend verduisterd ( schemer ) en afhankelijk van de inkorvingsdata  van de NPO vluchten bijgelicht.

Komend seizoen zal er bij de oude duiven voor het eerst gebruik worden gemaakt van speciale daglichtlampen welke een luchtzuiverende werking hebben. 

spelmethode fondvluchten ZLU - morgenlossing

In Maastricht werd in het verleden met een klein aantal duiven ook incidenteel deelgenomen aan de kortere ZLU vluchten met morgenlossing zoals Bordeaux en Marseille. Regelmatig werd er een kopprijs in de wacht gesleept, zoals de 22e nationaal Bordeaux en 53e nationaal Marseille. De aparte spanning van het opletten in de schemering geeft de duivensport toch nog een extra dimensie. Er werd besloten om ook in Valkenburg met een klein ploegje duiven ( 5 koppels ) deze discipline te gaan beoefenen. Afgelopen jaar stak een omgewende jaarling zijn neus al tegen het venster met de 74e nationaal !

De spelmethode is in grote lijnen hetzelfde als bij de programma-duiven, het totale weduwschap, met dien verstande dat er komend jaar slechts 3 oude duiven beschikbaar zullen zijn en dat het grootste deel van het ploegje latere jongen 2009 betrefd. Waarschijnlijk zullen deze  laatjes worden ingezet op een relatief korte provinciale morgenlossing zoals Bergerac of Cahors, natuurlijk afhankelijk van het gegeven of de duiven er op dat moment klaar voor zijn.

De duiven welke voor deze discipline beschikbaar zijn, stammen af uit duiven van de combinatie Janssens-Hausoul  ( rechtstreeks ) ~ Piet Boyen en dochter ( lijn 'groenoger' via Harrie Corvers ) ~ Kouters en zoon  & Jan Theelen ( uit rechtstreekse via Leon Willems - Maasbracht / winnaar 2e nationaal Barcelona ) ~ Theo Soudant ( lijn 'Stippel' 1e provinciaal Dax - 2e NPO ) ~ A. Hendriks - Sibbe ( zoon topduif NPO vluchten o.a. 11e NPO Bordeaux - 3 x eerste 50 NPO ).

Gezien het goede resultaat met een gekruiste jaarling op Bordeaux ZLU 2009 en het steeds snellere verloop van de fondvluchten, is men van plan om komend seizoen meer kruisingen te gaan toepassen om de 'ouderwetse' fondduiven toch wat sneller te maken.

De jonge garde

De combinatie heeft een voorliefde voor het spel met de jonge duiven. De ploeg jonge duiven omhelst zo'n 50 stuks tijdens het begin van het seizoen. De spelmethode bij de jonge duiven is varierend. Naar aanloop van de vluchten zittten de jonge duiven gewoon bij elkaar, zonder nestje. De eerste wedvluchten worden ze gescheiden gespeeld ( 'op de deur' systeem ). Later in het seizoen probeert men de jonge duiven welke een vaste partner hebben op een goede neststand in te korven op de provinciale NPO vluchten voor jonge duiven.

De jonge duiven trainen 1 keer per dag.

De jonge duiven hebben de beschikking over een grote buitenren van circa 5 meter.

De jonge duiven worden verduisterd en later in het seizoen ook bijgelicht.

Vlak voor de provinciale NPO vluchten worden de jongen regelmatig gelapt op een kleine 30 km.

De beste jonge duiven worden 1 voor 1 gelapt.

Het motiveren van de jongen is een belangrijk onderdeel in het spel met de jonge duiven.

Indien mogelijk worden de jonge duiven nog doorgespeeld op de natoer-vluchten.

Jonge doffertjes welke zich al snel ' in de kijker ' vliegen worden vroeg gestopt.

Ook bij onze combinatie waren er, zonder aanwijsbare oorzaak veel verliezen in 2009.

We hopen voor een ieder, dat deze verliezen volgend seizoen niet voor zullen komen !

EENHOKSRACE...................TOEKOMST VAN DE DUIVENSPORT ?